Tietoa vastuullisesta alkoholinkäytöstä ja kohtuullisuudesta

Kohtuu juhlissa

Alkoholijuomat kuuluvat perinteisesti juhlimiseen ja hyvä niin – siihen asti, kun pitäydytään kohtuullisuudessa. Räkäkänneissä kun ei ole mitään juhlallista. Vinkkiemme avulla onnistut paitsi ottamaan itse kohtuudella myös järjestämään huikeat juhlat – kohtuullisesti tietenkin.

Näin otat kohtuudella

Kohtuullisuus ei tarkoita bailuista kieltäytymistä tai hauskanpidosta luopumista – päin vastoin. Kohtuullistajalla on parhaat bileet, mutta myös muistoja niistä.

Syö hyvin. Alkoholi kaipaa kaverikseen vatsalaukkuun kunnon täytettä. Älä koskaan ikinä juo tyhjään vatsaan – varsinkaan siksi että haluaisit laihduttaa.

Juo ensimmäiseksi juomaksi jokin alkoholiton, ettet kulauta koko tuoppia pelkästään janoosi.

Unohda pohjat. Kotona ei kannata tissutella yksin, säästä kippistely seuraan. Rohkaisuryyppy on maailman vanhin tekosyy.

Muista EI. Yksinkertainen sana, joka koostuu kahdesta kirjaimesta, tuntuu olevan monelle ylivoimainen. Lisää loppuun “Kiitos” niin kieltäytymisesi täyttää jopa kohteliaisuuden tunnusmerkit.

Päätä jo valmiiksi, että jos otat tänään, niin otat kohtuullisesti. Buukkaa seuraavaksi päiväksi niin mahtavaa menoa, ettet halua jäädä siitä paitsi mistään hinnasta. Se käy myös hyvänä meriselityksenä niille, jotka väenvänkään kantavat shottia pöytään kielloista huolimatta.

Juo säästelemättä vettä aina alkoholin juomisen yhteydessä.

Hidasta. Juo pieniä kulauksia äläkä pidä kiirettä baaritiskille. Sinne ehtii kyllä.

Sinä olet hyvä tyyppi. Ihan ilman liikaa dokaamista ja erityisesti silloin.

Järjestä kohtuullisemmat juhlat

Kohtuullisemmissa juhlissa on etunsa: seuramiehet tai -naiset eivät jankkaa samaa tarinaa viidettä kertaa, oksenna selkääsi tai riko perintövaasiasi syyntakeettoman kännin nojalla.

Hyvä ruoka tekee kunnon bileet. Tee syömisestä pääasia juomisen sijaan. Tarjoa vieraille reilusti suolaista naposteltavaa, jotta juomisen ohella saa myös syödyksi. Hyvä ruoka muistetaan pämppäämistä paremmin – sen jälkeenhän kukaan ei muista juhlistasi juuri mitään.

Tee alkoholittomia drinkkejä tai boolia, jossa on vain vähän potkua mutta paljon makua. Lisää juomiin runsaasti jäitä. Keitä välillä kunnon kahvit. Jätä se terästämättä.

Kaada vieraille kohtuullisesti, äläkä täytä lasia aina piripintaan. Olet hyvä emäntä tai isäntä kun et ole täydentämässä mukia koko ajan – pidä täynnä vain vesikannua ja kulauta kunnon muki esimerkiksi.

Varaa tarjolle tarpeeksi alkoholittomia juomia – myös muuta kuin vettä. Useimmat meistä siirtyvät mielellään jossain vaiheessa nollalinjalle ja silloin kivennäisvedet ja limut ovat kovaa valuuttaa. On myös tärkeää juoda jokaisen juodun alkoholilasin välissä ainakin yksi alkoholiton juoma, vaikkapa vesi.

Järjestä juhliin muutakin toimintaa kuin juominen: pullonpyöritystä, valokuvien katselua, levyraati, pantomiimia, lautapelejä, sushin rullausta, hiusten laittamista, tanssia, karaokea – mitä tahansa muuta kuin pelkkää juomista.

Jos lähdette jatkoille baariin, lähtekää ajoissa. Baarissa juominen ei ole pääasia ja iltakin piristyy, kun ohjelma muuttuu ajoissa.

Pidä kiinni kohtuullisuudesta

Lupaus kohtuullisuudesta velvoittaa lähinnä itseäsi. Itselleen jos kenelle kannattaa olla rehellinen. Se on se tyyppi, jonka kanssa tulet viettämään lopun elämääsi.

Kohtuullisuus avaa ovia uusiin mahdollisuuksiin ja tekee sinusta kiinnostavan myös potentiaalisella pokausrintamalla. Puoleensavetävyys ja itsevarmuus kun liitetään yleensä ihmisiin, jotka uskaltavat olla omia itsejänsä eivätkä marinoi koko olemustaan viinalla. Vai kuinka monen känniääliön olet nähnyt korjaavan koko sadon?