Tietoa vastuullisesta alkoholinkäytöstä ja kohtuullisuudesta

Alkoholin haitat

Punainen nenä ja seuraavan päivän karmea kohmelo eivät ole valitettavasti alkoholin ainoita haittoja. Runsas alkoholin käyttö aiheuttaa useita terveysongelmia, kuten maksakirroosia, masennusta ja keskivartalolihavuutta.

Syöpä ja maksakirroosi

Alkoholin sisältämä asetaldehydi on luokiteltu syöpää aiheuttavaksi aineeksi. Nyt saatat ajatella, että “noh kaikkihan nykyään aiheuttavat syöpää”. Totta toinen puoli: tämä aine tekee sitä vain huomattavasti tehokkaammin kuin moni muu. Asetaldehydi on luokiteltu myös suomalaisissa tutkimuksissa kiistatta syöpää aiheuttavaksi aineeksi erityisesti ruokatorvessa, kurkunpäässä ja suussa.

Muutoin juomisen vaaravyöhykkeellä ovat erityisesti ne sisäelimet, jotka ovat mukana alkoholin imeytymisessä ja polttamisessa – kuten vatsa ja maksa. Ne vaurioituvat tinttaajilla usein ensimmäisinä. Jo vuosia on tiedetty alkoholin aiheuttavan myös maksa- ja suolistosyöpiä sekä naisilla rintasyöpää.

Tunnetuin parantumaton maksasairaus on maksakirroosi, mutta jo ennen kirroosin kiroja liiallinen kittaaminen voi aiheuttaa erilaisia muita mahalaukun ja ruoansulatuselimistön tulehduksia sekä ongelmia pikkukivistyksistä verenvuotoon mahalaukussa. Tekeekö vielä mieli lähteä ryyppäämään?

Lähteet:

Alkoholismi ja masennus

Aivot ansaitsevat oman kappaleensa, sillä alkoholin vaikutus aivoihin on aivan omaa luokkaansa. Runsas juominen aiheuttaa aivoissa riippuvuutta eli alkoholismia. Vaikket olisikaan mielestäsi niin pitkällä, alkoholi ottaa aivoon halusit tai et.

Menikö muisti? Alkoholismin lisäksi alkoholin raju kertakäyttö johtaa usein aivojen vahingoittumiseen, jonka seurauksena saattaa esiintyä mm. dementiaoireita. Entä sammuitko? Sammuminen on kaukana viattomasta nukahtamisesta, sillä se vastaa tajunnanmenetystä myös riskeiltään.

Masentaako? Suomalainen tapa on ottaa ryyppy murheeseen tietämättä, että alkoholin kemiallinen koostumus itsessään aiheuttaa aivoissa masennusta. Ehkäpä masennuksesi johtuu siitä, että juot liikaa? Pistä korkki kiinni ja hae apua. Saat sitä osiosta:

Keskivartalolihavuus

Keskivartalolihavuus, joka tunnetaan myös imartelevalla nimellä omenalihavuus, kerryttää ihraa vyötärön tienoolle ja usein myös vaarallisesti sisäelinten ympärille. Ei pelkästään se, että alkoholin sisältämä energiamäärä on kiistatta rutkaa, vaan alkoholin aineenvaihdunnan epäillään itsessään tuottavan määräänsä enemmän kaloreita.

Alkoholin nautiskelu lisää myös ruokahalua, joten syömisien ja juomisien yhteisvaikutuksena vyötärölinja saattaa paisua huomaamatta tuhteihin lukemiin.

Kaljamahan rakentamisessa mestareita ovat olleet perinteisesti miehet, mutta rasva jämähtää ihan yhtä helposti eritoten paljon istumatyötä tekevien naisten lanteille kotoisiksi jenkkakahvoiksi. Jos et halua harjoittaa tätä perinnetanssia, kannattaa harjoittaa kohtuullisuutta.

Seksi ja hedelmällisyys

Siellä missä taika tapahtuu, ei kannata läträtä. Lasillinen tai pari rentouttaa mukavasti, mutta suuremmat määrät tekevät hallaa halulle. Estojen kadotessa saattaa kadota myös harkintakyky, mikä harmittaa aamulla.

Jos petiin asti päästään, aiheuttaa runsas alkoholi miehillä ikävää kutistumista siellä missä toiveissa olisi päinvastaista kasvua. Tämä johtuu siitä, että alkoholi vähentää miessukuhormonin erittymistä. Myös nautinnon suurin huippu jää helposti uupumaan ja saamatta jää muutakin kuin pokan puhelinnumero.

Naisilla liika alkoholi turruttaa, eikä seksi tunnukaan enää miltään vaikka kuinka jyystäisi – ovathan tärkein sukupuolielin eli aivot alkoholin vaikutuksesta lamaantuneet. Saamisien suhteen mennään miinuksille naisillakin.

Liian kosteat juomatottumukset häiritsevät myös kukkien ja mehiläisten yhteistyötä. Alkoholi laskee molempien sukupuolten hedelmällisyyttä, joten jos vauvahaaveet häämöttävät joko hamassa tai lähitulevaisuudessa, kannattaa tarkkailla potentiaalisen isukin tai äipän juomatapoja.

Miehellä runsas juominen heikentää kivesten testosteronin tuotantoa ja sitä kautta siittiötehdasta. Naisella alkoholi häiritsee kuukautiskiertoa ja pistää hormonit heittelehtimään. Myös kohtuukäyttäjien ovulaatiohäiriöt voivat johtua muun muassa alkoholista.

Tapaturmat

Jäätävää faktaa: työikäisillä suomalaisilla alkoholi on neljänneksi yleisin kuolinsyy ja tapaturmatilastojen suurin myötävaikuttaja. Kännitappelut ja alkoholin provosoimat riidat ovat tuttuja muillekin kuin elämäntavakseen pämppääville: lisäähän alkoholi niin miesten kuin naistenkin aggressiivisuutta.

Kännitoilailujen piikkiin menneitä kaatumisia ja törttöilyjä, venähdyksiä ja tikkejä on ikävä selitellä ja hoitaa kuukausikaupalla jälkikäteen. Kannattaa myös huomioida, että oma vakuutus ei välttämättä korvaa kännissä aiheutuneita tapaturmia.