Tietoa vastuullisesta alkoholinkäytöstä ja kohtuullisuudesta

Paljonko
on liikaa?

Paljonko on liikaa karkkia? Se, kun karkkipussissa on vielä puolet jäljellä, mutta pahin makeannälkä selätetty vai se, kun tyhjänä rapisevaan karkkipussiin tekisi mieli yökätä?

Alkoholia ottaessa on hyvä tuntea paitsi yleiset riskirajat myös omat rajat.

Alkoholin
riskirajat

Alkoholin riskirajat on määritelty miehillä maksimissaan 7 annokseen ja naisilla enintään 5 annokseen päivässä, mutta tällä määrällä kolkutellaan jo terveysriskejä. Myös se, kuinka tiuhaan lasit tyhjenevät, vaikuttaa toki promillejen kohoamiseen. Viikkotasolla miesten alkoholinkäytön korkeaksi riskitasoksi on määritelty 24 annosta ja naisilla 16 annosta. Kohtalaisen riskin raja on miehillä 14 ja naisilla 7 annosta viikossa. (Käypä hoito -suositus).

Miehillä max.
7 annosta / päivä

Naisilla max.
5 annosta / päivä

Juomisen rajat liittyvät olennaisesti tilanteisiin, joissa alkoholia nautiskellaan. Raskaana olevien tai autoilijoiden ei kannata edes arpoa: nollatoleranssi on ainut oikea vaihtoehto. Myös lasten seurassa humaltuminen on sekä mautonta, että monien lasten mielestä pelottavaa.

Jos yrität tehdä mahdollisimman hyvän vaikutuksen liikekumppaniin tai ihastukseen, on taatusti parempi mitä vähemmän promillemittari värähtää – väittipä kuka mitä tahansa.

Paljonko
on annos?

Alkoholin määristä puhuttaessa käytetään ilmaisua annos. Käypä hoito -suosituksen mukaan miehillä korkea riskitaso on 24 annosta ja naisilla 16 annosta viikossa ja kohtalaisen riskin raja on miehillä 14 ja naisilla 7 annosta viikossa. Viikon maksimimääriä ei tule koskaan juoda kerralla, eikä joka viikko. Useiden alkoholittomien päivien pitäminen säännöllisesti on tärkeää.

Yksi annos on:

1 pullo keskiolutta tai siideriä
1 lasillinen (12 cl) viiniä
1 viskipaukku

Huomaathan että:
IV-tuoppi (0,5 l) = 2 annosta
1 pullo A-olutta = 1,3 annosta

Yksi pullo?

Pullossa mietoa viiniä (75 cl) =
6 annosta
Pullossa väkevää viiniä (75 cl) =
10-11 annosta
Pullossa viinaa (50 cl) =
13 annosta

Katsasta kunto ja laske
paljonko laardia olet
juonut vyötärölle