Tietoa vastuullisesta alkoholinkäytöstä ja kohtuullisuudesta

Tunnista tilanteesi

Muutama lasillinen kohtuullisesti nautittuna silloin tällöin rentouttaa ja saa kielenkannat vetreiksi. Kun juomisesta tulee rakas harrastus tai elämän pääsisältö, puhutaan alkoholismista. Se on riippuvuus, joka aiheuttaa yksinkertaisesti tarpeen juoda – halu on sekä fyysistä että psyykkistä. Juomista ei kerta kaikkiaan halua lopettaa ennen kuin kaikki juomat on juotu – tai sammuminen on korjannut. Juominen voi olla kausittaista tuurijuopottelua tai jatkuvaa tissuttelua – molemmat täyttävät riippuvuuden tunnusmerkit.

Milloin juomisesta tulee tapa?

Jos tuntuu että rankan päivän jälkeen on aina pakko saada lasillinen tai pari, eikä työputkea osaa nollata kuin kännillä, kuulet varmaan jo hälytyskellojen kalsean kilkatuksen?

Juotko mielestäsi ihan yhtä vähän tai paljon kuin lähipiirisi? Varmista että kyseessä ei ole joukkoharha tai laajennettu itsepetos: ehkä koko kaveripiirinne kittaa enemmän kuin olisi kohtuullista.

Testaa, pitäisikö juomistesi suhteen olla huolissaan.

Tissuttelun vaaranpaikat

Yksin jääminen

Eron tai puolison kuoleman jälkeen alkoholi voi tuntua lohduttavalta. Kun lapset lentävät pesästä, voi tissuttelu korvata perhearjen.

Eläköityminen

Myös vanhukset voivat tissutella: jos liikkumapiiri kaventuu lähinnä kotiin, alkoholi voi tarjota hilpeyttä ja vaihtelua eloon. Heikentyvä muisti ja alkava dementia on vaaran paikka hallitsemattomalle juomiselle. Syinä voivat olla masentuminen ja yleinen kontrollin väheneminen.

Työttömyys

Kun aikaa on yhtäkkiä enemmän moni ryhtyy mieluummin tissuttelijaksi kuin työttömäksi. Ryhdy sinä mieluummin vaikka himotreenaajaksi tai harrastelijakeraamikoksi.

Loma

Kun aamulla ei tarvitse mennä töihin, maistelulle on helppo löytää syitä. Jos loma on mennyt tissutellen, ei sitä ole helppo lopettaa töidenkään alkaessa. Kroppa ja pää eivät pääse lepäämään kunnolla, jos veressä on koko ajan enemmän tai vähemmän promilleja. Tissuttelu lomalla näkyy salakavalasti myös vyötäröllä.

Opi hallitsemaan stressiä

Tulipa stressi työstä, opiskelusta tai henkilökohtaisen elämän solmuista, se voi lähestulkoon huomaamatta lisätä tissuttelua. Kun uupumusta hoitaa alkoholilla, itse lääkkeestä tulee ongelma. Alkoholi lievittää kevyen nousukiidon verran levottomuutta ja ahdistusta, mutta viimeistään aamulla ahdistus puskee päälle kahta kovemmin.

Stressi tulee, kun ympäriltä tulevat paineet ja vaatimukset tuntuvat musertavilta. Niistä ei kerta kaikkiaan jaksa suoriutua edes rimaa hipoen. Tuntuuko, että stressi repsauttaa dokaamaan?

Kokeile stressinhallintaan mieluummin siihen erinomaisesti tepsivää liikuntaa, ulkoilua tai läheisten ihmisten seuraa. Jos ne eivät auta, ahdistukseen on olemassa myös alkoholia tehokkaampia lääkkeitä.