Kohtuullisesti.fi jakaa tietoa vastuullisesta alkoholinkäytöstä ja kohtuullisuudesta sekä tarjoaa areenan Suureen kohtuullisuuskeskusteluun.

Kohtuukäytön rajat

Kohtuukäytön rajat

Suuri kohtuullisuuskeskustelu jatkuu

Kohtuullisesti puhetta Facebookissa

Paljonko on liikaa?

Paljonko on liikaa karkkia? Se, kun karkkipussissa on vielä puolet jäljellä, mutta pahin makeannälkä selätetty vai se, kun tyhjänä rapisevaan karkkipussiin tekisi mieli yökätä? Alkoholin riskirajat on määritelty miehillä maksimissaan 7 annokseen ja naisilla enintään 5 annokseen päivässä, mutta sillä kolkutellaan jo terveysriskejä. Myös se, kuinka tiuhaan lasit tyhjenevät, vaikuttaa toki promillejen kohoamiseen. Miehillä alkoholinkäytön riskirajaksi on määritelty on 24 annosta ja naisilla 16 annosta viikossa.

Juomisen rajat liittyvät olennaisesti tilanteisiin, jossa alkoholia nautiskellaan. Raskaana olevien tai autoilijoiden ei kannata edes arpoa: nollatoleranssi on ainut oikea vaihtoehto. Myös lasten seurassa humaltuminen on sekä mautonta, että monien lasten mielestä pelottavaa.

Jos yrität tehdä mahdollisimman hyvän vaikutuksen liikekumppaniin tai ihastukseen, on taatusti parempi mitä vähemmän promillemittari värähtää – väittipä kuka mitä tahansa.

 Yksilölliset erot

Tarkkoja rajoja alkoholin kulutuksen suhteen on vaikea antaa, koska paino vaikuttaa alkoholin imeytymiseen. Alkoholi ei tunne sukupuolien välistä tasa-arvoa: naiset humaltuvat samasta määrästä alkoholia miehiä helpommin, sillä miehillä on enemmän vettä kehossa jolloin alkoholi lantraantuu suurempaan nestemäärään.

Yhden promillen raja on kuitenkin molemmilla sukupuolilla se, mitä ei pitäisi koskaan ylittää. Sen jälkeen riskit suurenevat niin tapaturmien kuin juomisen haittojen suhteen.

Silti mistään ei voi täysin vedenpitävästi tietää, mikä on turvallinen alkoholimäärä. Joidenkin tutkimusten mukaan alkoholin terveyshaitat ovat harvinaisia, jos miehillä kulutus jää korkeintaan kolmeen ja naisilla puoleentoista annokseen päivässä, mutta aivan tarkasti ei turvallisen käytön rajaa voida määrittää. On myös ihmisiä, joille alkoholi ei sovi ollenkaan.

Laske oma kertakäytön ylärajasi painon perusteella Päihdelinkissä kohdassa Oma-apu / Laskurit / Kertakäytön raja.