Tietoa vastuullisesta alkoholinkäytöstä ja kohtuullisuudesta

Vanhemmille

Jos tottelet myös nimitystä äiti tai isä, tissuttelu ei ole enää yksityisasia. Mieti, haluatko olla jälkikasvullesi kauhistuttava vai kohtuuteen kannustava esimerkki.

Lasten edessä tuiterissa?

Böö! Lapsesi mielestä olet pelottava kun humallut. Pidä siis kohtuus mielessä ja juomiesi annosmäärä tiukasti mielessä aina kun seurassasi on nuoria ihmisiä.

Jos taas haluat menettää jo varhain lapsesi luottamuksen ja arvostuksen, liikaa juomalla teet sen kyllä nopeasti ja varmasti – usein jopa lopullisesti.

Teinit ja alkoholi

Kinuaako teinisi maistiaisia lasin pohjalta tai siidereitä perjantai-illaksi? Älä mene ansaan – eihän siitä nyt niin kauaa ole kuin teikäläinenkin oli nuori! Suomessa alkoholin suojaikäraja ei ole syyttä 18. Sitä nuoremman aivot ja fysiikka eivät ole valmiita vastaanottamaan alkoholia ja raja on vedettävä johonkin. Piste.

Viattomalta vaikuttavat kaksi siideriä tuplaantuvat helposti, jos jokaisen vanhemmat heltyvät luovuttamaan kullanmurulleen saman määrän. Ole tiukkana: vanhempana se on joskus vaikeaa, mutta ehdottoman välttämätöntä. Et ole lapsesi kaveri, eivätkä pisteesi nouse, jos diilaat koko kaveripiirille mäyräkoirallisen olutta. Lapsukaisesi kyllä arvostaa tiukkuuttasi myöhemmin, se on varmaa.

Opi tunnistamaan teinien metkut. Tässä pari salaisuutta: kovin kunnolliseltakin näyttävä lapsukainen voi vaihtaa kirkkaan pullon sisällön puolilleen vettä. Älä raijaa Tallinnasta puolen vuoden olutvarantoja kotiin: oman kiltin Juho-Petterin kokeilunhalua ei kannata vähätellä.

Tee varotoimet ajoissa: lapset tuntuvat kehittyvän nykyisin valonnopeudella. Juomiseen liittyvä salamyhkäisyys saattaa kummitella jo valitettavan usein jopa alakoululaisten mielissä.