Kohtuullisesti.fi jakaa tietoa vastuullisesta alkoholinkäytöstä ja kohtuullisuudesta sekä tarjoaa areenan Suureen kohtuullisuuskeskusteluun.

Alkoholi ja hyvinvointi

Alkoholi ja hyvinvointi

Suuri kohtuullisuuskeskustelu jatkuu

Kohtuullisesti puhetta Facebookissa

Miksi ihminen juo?

Muutama lasillinen kohtuullisesti nautittuna silloin tällöin rentouttaa ja saa kielenkannat vetreiksi. Kun juomisesta tulee rakas harrastus tai elämän pääsisältö, puhutaan alkoholismista. Se on riippuvuus, joka aiheuttaa yksinkertaisesti tarpeen juoda – halu on sekä fyysistä että psyykkistä. Juomista ei kerta kaikkiaan halua lopettaa ennen kuin kaikki juomat on juotu – tai sammuminen on korjannut. Juominen voi olla kausittaista tuurijuopottelua tai jatkuvaa tissuttelua – molemmat täyttävät riippuvuuden tunnusmerkit.

Taipumus alkoholismiin on osin geneettistä, mutta se kehittyy vain jos taipumusta ruokkii – milläs muulla kuin alkoholilla. Alkoholismin ensimmäisiä oireita on sietokyvyn nousu. Ole varuillasi myös, jos juominen tuo autuuden – voimakas euforisoiva vaikutus kuuluu taudinkuvaan.

Kohtuullisuus on hyvä ase geeneissä mahdollisesti piilottelevaa alkoholiriippuvuutta vastaan: alkoholin sietokyky ei nouse eikä alkoholismi nosta rumaa päätään, jos riskikäytön rajaa ei jatkuvasti koettele.